De Basiliek en andere kopiën van de Sint Pieter

De Sint Pieter in Rome is overal ter wereld een inspiratie geweest voor kerken. We hebben een overzicht gemaakt van alle kerken die geïnspireerd zijn door de Sint Pieter in Rome. Ze staan op plaatsen, waar je ze niet verwacht!

1. Basilica Major di San Pietro, Rome

De zetel van de Paus in Rome in Vaticaanstad. De Sint Pieter is niet van oorsprong de aartsbasiliek van Rome, dat is de Sint-Jan van Lateranen. De Sint Pieter kenmerkt zich door zijn koepel en gebogen collonades rondom het Sint-Pietersplein. De tombes onder de Basiliek herbergen de graven van de Katholieke Pausen. Ook het baldakijn van Bernini is één van de belangrijke highlights in de Sint Pieter.

2. Basilique  Notre-dame de la paix, Yamoussoukro, Ivoorkust

Surrealistisch, dat is het beste woord om deze basiliek in de hoofdstad van Ivoorkust te omschrijven. Gebouwd tussen 1985 en 1989 is dit een relatief jonge basiliek die  in 1990, slechts een jaar na oplevering al tot basiliek verheven is.

Het meest opvallende aan deze kerk is de koepel. Deze is maar liefst 90 meter in doorsnede, waar de koepel van de Sint Pieter 42,6 meter meet.

3. Mary, Queen of the world, Montreal, Canada

Misschien wel het meest waarheidsgetrouw is de Maria Koningin der Wereld in Montreal. Waar de andere kerken vaak gelijkenissen of delen van de kerk hebben gekopieerd, toont deze kerk veel gelijkenissen, van de voorgevel tot de koepel en decoraties. 

Ook deze Basiliek is gebouwd ten tijde van de strijd tussen de kerkelijke staat en de rest van Italië. Vanuit Canada reisden ruim 500 Zouaven af naar Rome om voor de paus te strijden. Net als in de Basiliek in Oudenbosch worden de gevallen zouaven geëerd met een plaquette.

4. Basilica dell’Incoronata Madre del Buon Consiglio, Napels, Italië

De Basiliek van de gekroonde moeder van goede raad in Napels wordt in Italië ook wel “de kleine Sint Pieter” genoemd en niet onterecht, de gelijkenis is treffend. De Basiliek is wel een stuk kleiner dan zijn grote broer in Rome, maar is zeker de moeite van het bezoeken waard.

5. Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara, Oudenbosch, Nederland

De Basiliek van Oudenbosch kent misschien wel de meeste gelijkenissen met de Sint Pieter, als het om het interieur gaat. Van sacramentsaltaart tot baldakijn en van schip tot koepel, de gelijkenissen zijn soms bijna ongeloofwaardig, maar dat komt door de secure voorbereiding en het grote detail waarmee architect Pierre Cuypers en later de vakmannen die voor de decoratie verantwoordelijk waren, aan de slag gingen.

Vliegensvlug door Halderberge

Ervaar het beste van beide werelden door een bezoek aan de prachtige Basiliek te combineren met een fascinerend tripje naar het vliegend museum. Geniet van een heerlijke lunch om je dag compleet te maken.