Het verhaal van Willem Hellemons

Willem Hellemons mag met zekerheid de geestelijk vader van de Basiliek van Oudenbosch genoemd worden. Naast initiatiefnemer en inspirator van dit dominante bouwwerk in Oudenbosch, wist hij ook de financiering rond te krijgen voor de bouw van de Basiliek van Oudenbosch.

Een kijkje in het leven van Willem Hellemons laat ons zien waardoor hij geïnspireerd raakte en hoe hij er, samen met zijn bondgenoten, de Basiliek van Oudenbosch maakte tot de kerk die er nu staat.

 

Personalia 

Naam: Willem Hellemons
Geboorteplaats: Roosendaal
Geboortedatum: 17 april 1810
Sterfdatum: 12 december 1884


Willem Hellemons

De jonge Willem Hellemons

Willem Hellemons wordt in Roosendaal geboren, in de schaduw van de St. Janskerk, waar hij een dag na zijn geboorte gedoopt wordt. Zijn ouders, Cornelis en Antonia zijn beide godsdienstig. Het is dan ook niet vreemd dat de jonge Willem Hellemons zich aangetrokken voelt tot godsdienst. Hij wordt dan ook op jonge leeftijd koorknaap en misdienaar. 

De lokale pastoor, Mutsaerts helpt hem zijn lagere studies in Turnhout te beginnen. Hier wordt de roeping tot het kloosterleven steeds sterker en na afronding van zijn studie in Turnhout, meldt hij zich als novice bij de Cisterciënzers in de Sint Bernardusabdij in Bornem. Hij is hier één van de eerste mannen die zich aanmeldt na jaren van stilstand door het verbod op kloosters in de Franse tijd.

Willem Hellemons naar Rome

Op 19-jarige leeftijd besluit Willem Hellemons naar Rome af te reizen om zijn priesteropleiding te voltooien in de Cisterciënzerabdij van Santa Croce in Gerusalemme. Vanaf zijn aankomst in Rome is hij diep onder de indruk van de architectuur van de stad en de kerken in het bijzonder. Vanuit zijn studievertrek kijkt hij uit op de Sint Jan van Lateranen met zijn machtige beeldenkunst. 

In 1833, 4 jaar na aankomst in Rome rondt hij zijn priesteropleiding af en ontvangt hij zijn priesterwijding op 23 maart in de Sint Jan van Lateranen. Ruim een jaar later in oktober 1834 wordt hij benoemd tot kapelaan in Oudenbosch. 

Hellemons terug in Nederland

Na het overlijden van de pastoor van Oudenbosch, Joseph Hellemans in 1842 wordt Willem Hellemons de nieuwe pastoor van de Oudenbossche parochie. Als kapelaan betekende Hellemons al veel voor de Oudenbossche gemeenschap. Hij stichtte samen met de Franciscanessen uit Roosendaal een nieuwe congregatie: St. Anna en later samen met Vader Vincentius het jongensinternaat St. Louis. Vanuit Oudenbosch groeien beide congregaties uit tot organisaties met vestigingen in binnen- en buitenland.

Hellemons en de Zouaven

In 1860 roept paus Pius IX gelovigen op om de Kerkelijke Staat te verdedigen tijdens de Resorgimento, de eenwording van Italië. De oproep vindt gretig gehoor in Nederland, vanwaar bijna 3.200 jonge mannen naar Rome reizen. Willem Hellemons gaf een groot deel van deze mannen hun onderdak in Oudenbosch, vanwaar de treinreis naar Brussel voor de militaire keuring, begon. Deze mannen, Zouaven genoemd worden nog steeds herdacht in het Nederlands Zouavenmuseum in Oudenbosch.

De oproep van de Paus en de daaropvolgende inzet van de Zouaven herinnert Hellemons weer aan zijn tijd in Rome. De Zouaven inspireren hem zijn nieuwe parochiekerk te bouwen naar voorbeeld van zijn favoriete Roomse kerken: De Sint Pieter en de Sint Jan van Lateranen. 

 


 

Een nieuwe parochiekerk voor Oudenbosch

De Oudenbossche parochie maakte sinds jaar en dag gebruik van de Agathakerk in Oudenbosch. Deze kerk, gelegen waar nu de katholieke begraafplaats van Oudenbosch te vinden is, werd gebouwd in 1513. Met het bisdom van Breda in opkomst en een sterk groeiend aantal katholieken wordt deze kerk te klein. Willem Hellemons is vastberaden van deze nood een deugd te maken. 
 
En zo geschiedde: in 1865 gaat na de nodige tegenslag de eerste spade de grond in. De eerste steen wordt in 1867 gelegd. De nieuwe kerk wordt in 1880 geconsecreerd, maar is dan nog niet af. Hellemons zal dat ook niet meer meemaken. Hij overlijdt op 74-jarige leeftijd in november 1884.

Lees meer verhalen

Vliegensvlug door Halderberge

Ervaar het beste van beide werelden door een bezoek aan de prachtige Basiliek te combineren met een fascinerend tripje naar het vliegend museum. Geniet van een heerlijke lunch om je dag compleet te maken.